PAULINE GILS Astroloog te Groningen | Download nu de E-guide ‘Moderne Astrologie'

De archetypen van de Dierenriem - aka: de Sterrenbeelden

De archetypen van de Dierenriem

De Sterrenbeelden. Een kleine mini les in de tekens van de dierenriem: alle tekens zijn archetypen. Ze staan alle twaalf voor verschillende energieën. Aan jou en je vrije wil om te bepalen hoe je deze energieën gebruikt! 

Ieder teken heeft een hogere en lagere expressie van zijn specifieke energie. Een schaduwkant en een lichtkant. Hoe meer je je in de loop van je leven bewust wordt van je eigen gedrag en patronen en dus ook van deze schaduwkanten in je karakter, hoe beter je deze lagere expressie van energie om kunt zetten in de hogere. Zo leer je vanzelf de vruchten plukken van deze hogere expressies. Maar daarvoor moet je wel je eigen gedrag en patronen onder ogen durven zien..

Hieronder geef ik je een overzicht van alle Dierenriemteken en hun hogere en lagere expressie, schaduw en licht, die jij bewust en onbewust kunt inzetten in je leven. Herken je wat in jezelf wanneer je leest over de verschillende shadow sides? Heel normaal. Ieder van ons heeft de dualiteit van alle energieën in ons. Mijn goal met dit artikel is jou bewust maken van eventuele onbewuste gedachten- en gedragspatronen, zodat jij deze om kunt gaat zetten naar een hogere vibratie en op de goodness hiervan in kunt tappen.

(Check je Zonneteken maar ook je Maan en Ascendant!)

 

Ram

Schaduw:

Impulsief, niet denken maar doen. Ongeduldig, egoïstisch, discussie uitlokken, altijd willen winnen ten koste van alles, de eerste willen zijn, gefocust op overleven. Weinig diepgang, weinig oog voor details. Moeite met emoties communiceren. Moeite met emoties van anderen. Alles willen ‘fixen’. De ander niet zien. Continu nieuwe spanning en uitdagingen willen opzoeken. Thrillseeker. 

Licht:

Initiatief kunnen nemen, hoog zelfbewustijn: vertrouwen op je eigen instinct en hier naar durven handelen zonder de goedkeuring van anderen nodig te hebben. Moedig en onafhankelijk met een liefde voor spanning en avontuur. Extreem loyaal. Gaat voor geliefden door het vuur. Het grotere geheel kunnen zien ipv verzanden in details. De boel bij elkaar houden en het hoofd koel in emotionele tijden. Actie ipv bij de pakken neerzitten. Passie en daadkracht. Strijder van de voorste linie.

 

Stier

Schaduw:

Luiheid, koppig, verzet tegen verandering, overgefocust op het materiële ipv het spirituele. Overgehecht aan geld/geldverdienen en de status die hier aan vasthangt. bezitterig wat betreft eigendommen en mensen. Home-body to the extreme: niet van de bank af kunnen komen. Waarom zouden we uit eten, naar vrienden, naar buiten, of überhaupt opstaan als we hier onze bank, snacks en Nertflix hebben?? Licht ontvlambaar. My way or the high way. 

Licht:

Ontzettend loyaal, aards, geduldig, doorzettingsvermogen, goed besef van eigenwaarde en eigen waardes! Betrouwbaar. Goed zakelijk inzicht en vermogen iets op te bouwen. Rustbrenger. Rots in de branding. Mindful. Echt kunnen genieten van en in het hier en nu. Echt in je lichaam kunnen zijn. Dus ook heel goed dat lichaam kunnen controleren en vormen zoals jij zelf wil: fitness. Goede smaak en goed oog voor schoonheid, geur, kleur, muziek, dans. 

 

Tweelingen

Schaduw:

All over the place. Druk. Oppervlakkig. Niet met de volle aandacht ergens bij. Niet goed in je lichaam kunnen zijn en kunnen genieten van fysieke sensaties omdat je zo bezig bent in je hoeft en met mentale stimulatie. Jezelf over de kop denken. Moeite met keuzes maken, ongeduldig, geen focus, altijd op zoek naar meer informatie en dus geen onderwerpen of contacten echt uit kunnen diepen. Neiging tot roddelen of verhalen verzinnen. Moodswings.

Licht:

Vol energie. Creatief genie. Uniek. Outside of the box denker. Humor! Lucht kunnen brengen in anders emotioneel zeer zware en moeilijke situaties. Een anker van verlichting en opluchting kunnen zijn voor een ander. Alles vanuit meerdere perspectieven kunnen zien, niet oordelend, goed in communiceren, luisteren naar alle 'nutteloze' details die een ander je graag wil vertellen en hier ook nog geïnteresseerd op in gaan: 'Oohhh jouw oudtante bakte graag appeltaarten op iedere 13e van de maand, vertel me alles!' Verhalenverteller, goede luisteraar, goed in netwerken en de juiste mensen samenbrengen. Weten wat een ander nodig heeft. Bruggenbouwer.

 

Kreeft

Schaduw:

Moody, overemotioneel, of juist icy en afstandelijk want al die overweldigende gevoelens verborgen achter dat kreeftenpantser. Gericht op veiligheid ipv risico’s durven nemen. Moeite met confrontatie. Blijven hangen in het verleden. Nooit ergens direct op af gaan, in een cirkeltje overal om heen. Gericht op comfort: dekentje, kaarsje, wijntje, en nooit meer van die bank af. Melancholisch, stuck in the past. Attack and retreat.

Licht:

Warm. Diep. Verzorgend, intuitief, altijd klaar om een ander te helpen, eindeloos luisteren en meevoelen met de gevoelens van een ander. Ruimte kunnen geven. Er kunnen zijn voor iemand zonder woorden. Huisje boompje beestje met liefde! Natuurtalent in het creëren van een emotioneel veilige omgeving. Meevoelend in alles. Waakhonden voor hun geliefden. Heel sensueel. The power of touch. 

 

Leeuw

Schaduw: Showpony. Onzeker wanneer een bepaalde mate van waardering uitblijft. Overgefocust op trots en ego. Dramatische uitbarstingen wanneer iets niet gaat zoals je wil, of wanneer je overprikkelt of onzeker bent. Niet naar buiten durven komen met ideeën of expressies totdat je zeker weet dat het op waardering van anderen kan rekenen. Altijd willen entertainen ten koste van jezelf zijn. Jezelf overextenden om het iedereen naar de zin te maken. Niet lang stil kunnen staan bij de negatieve gevoelens of emoties van jezelf of een ander. De dualiteit van licht en donker geen ruimte geven maar alleen willen focussen op het licht. Je niet belangenloos in kunnen zetten voor een ander als je diens gevoelens of wensen niet zelf ook voelt of begrijpt. 

Licht:

Krachtige motivator en leider. Anderen de positieve en zonnige kant ergens van in kunnen laten zien. Zelfverzekerd, expressief, energiek. Durft zichzelf te laten zien en niet bang om ruimte in te nemen. Hiermee geef je anderen het voorbeeld: kom, shine, het mag! Duikt overal in met overtuiging. Brenger van het element van plezier in iedere situatie. Helpt zijn geliefden samen op de troon te komen. Verdedigd naasten tot het eind. Your biggest one-man hype squad! Loyale vurige passie (mits wederkerig ;) )

 

Maagd

Schaduw:

Kritiek op alles. Niets is goed genoeg. ‘Je ademt verkeerd.’ Alles en iedereen willen corrigeren en verbeteren. Het grotere geheel niet meer kunnen zien door overfocus op de details. Wat vaak leidt tot onzekerheid, angst, anxiety, twijfel aan alles, wat ook weer naar buiten en naar de omgeving wordt geprojecteerd. Opgeven omdat 1 dingetje niet goed genoeg gaat. Niet kunnen beginnen aan iets. Iedereen vergelijken met hoe jij iets zou doen of ervaren en dan als meetlat nemen en daar weer een oordeel over vellen. Stress. Niet kunnen ontspannen. Contact met het lichaam verliezen want teveel in het hoofd. Workaholic. Controle freak. Verlammen wanneer de directe materiële wereld niet op orde is. 

Licht:

Enorme power om orde te scheppen in chaos. Kunnen functioneren onder druk. Verantwoordelijkheid kunnen dragen. Praktisch en geaard. Dienstbaar naar alles en iedereen zonder daar zelf iets voor terug te hoeven. Staat binnen 10 minuten voor je deur met een overlevingspakketje wanneer je vriend of vriendin het net heeft uitgemaakt. Staat samen met je op om 6u om te gaan hardlopen ipv je alleen te appen ‘Je kunt het!’ Altijd paraat om anderen te voorzien van constructief advies. Kunnen waarderen en genieten van details. Onthoudt dat je 3 jaar geleden vertelde wat je favo chocolade is. Groot analytisch vermogen. Accepteert je en vergeeft je, want iedereen maakt fouten en er is altijd ruimte voor verbetering. Intens kunnen genieten van fysieke ervaringen ( ;) ) want even compleet vrij van het nadenken en analyseren. 

 

Weegschaal

Schaduw:

Moeite met keuzes maken, teveel go with the flow ipv bij jezelf blijven. Inertie. Sterke neiging tot co-dependence, wat er toe kan leiden dat je jezelf soms wat verliest en vergeet wat JIJ wil en nodig hebt. Stelt vaak de behoeften van de ander voor die van jezelf, wat het lastig maakt om te leren wie jij nou zelf echt bent. Gericht op het uiterlijk, oppervlakkige schoonheid. In discussies per se de andere kant van andermans mening willen opvoeren om de balans te bewaren ipv je eigen mening te opperen. Moeite met confrontatie. Geen nee durven zeggen. Hierdoor anderen aan een lijntje kunnen houden. Overgefocust op relaties, liefde, sex. Waardoor je de rest van je leven kunt verwaarlozen. 

Licht:

Perfecte mediator. Het talent om iedere situatie vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. In balans, in staat om iedere tegenslag om te buigen naar iets positiefs. Charmant, kalm, vrolijk, intens lief, goed oog voor esthetiek. Kan zich makkelijk aanpassen. Altijd oog voor de ander. Onthoudt/spiegelt alle voorkeuren van de partner. Zelden neerslachtig. Zonnetje!

 

Schorpioen

Schaduw:

Controledrang, bezitterig. Jaloers, manipulatief. Over-gereserveerd. Geen vertrouwen geven, achterdochtig blijven. Wraakzuchtig. Geconsumeerd door emotie. Sexualiteit inzetten als wapen. Teveel gefocust op andermans gedrag/zaken. Dingen niet los kunnen laten. Melancholie. Anderen regels opleggen/dingen van anderen verwachten zonder hetzelfde terug te doen of geven. De andere ‘testen’. Je echte zelf nooit laten zien, niet openstellen. Emoties afschermen. Kwetsbaarheid nooit tonen. 

Licht:

Emotioneel ontzettend sterk. Talent om een ‘heler’ te zijn voor anderen. Extreem goed ontwikkelde spirituele antennes. Begrip van en voor andermans motieven en gedragingen. In staat om het verleden los te laten en te transformeren in iets volledig nieuws. Afbreken om opnieuw en beter op te bouwen. Als geen ander in touch met seksualiteit, kan de ander helpen hier bevrijding in te vinden, al je muurtjes neer te laten. Accepteert je volledig. Loyaal. Zal zonder dat jij iets hoeft te zeggen iedereen die een bedreiging voor jou vormt figuurlijk (hoop ik ;) ) ‘uit de weg ruimen’. Niet bang voor commitment. Wil graag bij iemand horen en samensmelten. Ride or die.

 

Boogschutter

Schaduw:

Bot, tot op het bot. Zelfingenomen. Overgefocust op vrijheid. Maakt liever grapjes dan over iets serieus te praten. Maakt van alles een grap. Neiging tot het verkondigen van je eigen mening, en luid! Je wil en hebt volgens jezelf altijd gelijk. Vasthouden aan wat jij denkt dat ‘de waarheid’ is. Dogmatisch. Tactloos. Geen oog voor details. Niet stil willen staan bij het hier en nu. Blik altijd op de horizon gericht. 

Licht:

Goede leraar. Op zoek naar de waarheid, met respect en oor voor de waarheid van anderen. Avonturier. Sterke intuitie, altijd op zoek naar het hoe en waarom. Altijd je geest willen verbreden. Never stop learning. Anderen uit de put helpen door ze te motiveren en een figuurlijke schop onder de kont te geven. Je kunt anderen laten zien dat er zoveel meer is dan het hier en nu en anderen leren niet te verzanden in details. Reach for the stars!

 

Steenbok

Schaduw:

Overidentificatie met je werk en je status. Vasthouden aan oude, rigide patronen. Grumpy grandpa/grandma. Je wil alles en iedereen om je heen managen, voor iedereen weet je zogenaamd wat het beste is en rolt met je ogen als zij het hier niet mee eens zijn. Onderdrukt emoties. Te weinig aandacht voor je persoonlijke leven en de mensen hier in. Niet kunnen ontspannen en genieten. Wanneer je dit wel doet geen middenmaat kunnen houden. Geen (fysieke) affectie willen tonen, zeker niet en publique. Vader/moeder-rol aannemen. Niets luchtig kunnen zien. Doorzetten met projecten waar je hart niet ligt omdat je nou eenmaal ja hebt gezegd. 

Licht:

Extreem goed ontwikkelde zelfcontrole en discipline. Goal-oriented en succesvol. Begint aan iets en maakt het af tot het eind en tot het een succes is. Bereid offers te brengen voor waar je in gelooft. Verantwoordelijk en een autoriteitsfiguur. Stabiel. Extreem loyaal. Zal er altijd voor zorgen dat je geliefden er letterlijk en figuurlijk warmpjes bij zitten. Dag en nacht paraat een geliefde te helpen. Denken en plannen voor de toekomst. Hele goede businesssense. Able to build an empire!

 

Waterman

Schaduw:

Rebel for the sake of rebelling. Je bent anders dan anderen, maar kan hierdoor verzanden in dit ‘anders zijn’ compulsief en oppervlakkig aan de wereld willen tonen. Neerkijken op mensen die zich in jouw ogen conformeren aan de groep. Je echte anders zijn, namelijk je ware gedachten en gevoelens, niet durven tonen. Hierdoor emotioneel onbereikbaar overkomen. Hierdoor kun je het gevoel hebben een loner te zijn, er niet bij te horen. ‘Niemand begrijpt mij’. Altijd op zoek naar meer kennis en nieuwe ervaringen zonder te handelen naar of met deze kennis.

Licht:

Intellectueel, sterk ontwikkeld vermogen om mensen met elkaar te verbinden en om bruggen te bouwen voor het grotere geheel. Groepen mensen en grotere idealen met elkaar verbinden. Bijdragen aan groepsgevoel en groepsdynamiek. Onzelfzuchtig. Filantropisch. Uniek. Authentiek. Meer out of the box kan haast niet. Vooruitstrevend en inventief. Een echte visionair voor een creatievere, vrijere, mooiere toekomst voor het collectief. 

 

Vissen

Schaduw:

Gebrek aan grenzen. Overgiving. Ongegrond, zweverig en over-emotioneel. De wereld door een roze bril zien of alleen willen zien wat je wil zien in plaats van wat er echt is of gebeurd. Teveel tijd spenderen opgeslokt in fantasie. Escapism: aan de realiteit willen ontsnappen door middel van drank, drugs, seks of anderen dingen die de emoties afstompen. Jezelf teveel opofferen en hierdoor volledig gedrained raken. 

Licht:

Sterk ontwikkelde connectie met spiritualiteit. Psychic (ipv psyche ;) ), zacht, liefhebbend, empatisch, intuïtief en niet oordelend. Creatief, artistiek, romantisch, zelfreflectie en poëtisch. Anderen perfect kunnen aanvoelen en helpen vanuit de emotie. Een prachtige ziel met 1 voet op aarde en 1 voet in de spirituele wereld. Hierdoor in staat om het grotere geheel te zien: het belang van zorgen voor je ziel kunnen uitdragen en overdragen ipv verstrikt raken in materialisme.