PAULINE GILS Astroloog te Groningen | Download nu de E-guide ‘Moderne Astrologie'

De Nodes - De North en South Node

 

Bij het lezen van jouw birthchart zijn de North en South Node één van de belangrijkste onderdelen waar ik meteen naar kijk om mij een beeld te geven van jouw leven en van wie jij bent.

Om te beginnen met uit te leggen over de Nodes of the Moon, de Noordelijke en Zuidelijke Maansknoop, moet ik je eerst een duidelijk beeld geven van waar ik het hier over heb. 

De Maansknopen zijn twee denkbeeldige punten. Het zijn twee orbitale knooppunten waar de baan van de maan de ecliptica kruist. De Noordelijke Maansknoop, of North Node, is het punt waarop de maan beweegt in het noordelijk ecliptica halfrond en de Zuidelijke Maansknoop of South Node is het knooppunt waar de maan in het zuidelijk ecliptica halfrond de ecliptica kruist.

'Ehm.....'

Ok hier komt een plaatje:

 

 

En wat moeten we met deze North en South Node? En waarom zijn ze van belang en waarvoor?

Welke associaties heb je zelf bij de begrippen noord en zuid? Waarschijnlijk iets in de trant van noord: omhoog, naar voren. Zuid: terug, naar beneden. En dat is ook hier het basis idee. Het gaat voor nu te ver om een hele uiteenzetting te geven over de significantie en invloed van de maan op ons als mens en waarom de punten waarop de energetische baan van de maan die van de aarde raakt als zo invloedrijk wordt gezien in de astrologie. Dit doe ik overigens wel graag ;) 

Voor nu wil ik jullie uitleg geven over de betekenis van deze Maansknopen, die ik vanaf hier verder North en South Node zal noemen. Vind ik fijner klinken. En mocht je er zelf verder onderzoek naar willen doen kun je een stuk meer informatie vinden als je op deze termen zoekt. 

Omdat de North en South Node twee tegenover elkaar liggende kruispunten zijn van twee orbitale assen, moet je je deze twee punten inbeelden als de twee uitersten van een as. Een noordelijk en zuidelijk punt. Een start en een eindpunt.

In jouw birthchart kun je dus ook een lijn trekken van je North Node naar je South Node:

 

Beide Nodes vallen in een tegenover liggend Sterrenbeeld en Huis. In mijn geval valt mijn South Node in Weegschaal in mijn 12e Huis en mijn North Node in Ram in mijn 6e Huis.

What does it meannnn???

Het idee is: Je South Node is waar je vandaan komt. Je verleden. Voor wie zover durft te gaan: je vorig(e) leven(s). En je North Node is je toekomst. Waar jouw ziel naar toe wil. Het onbekende. Nieuwe levenslessen. Je startpunt.

De energie van je South Node is voor jou door en door bekende, ingesleten energie. Door jou doorleefde patronen, neigingen en gedragingen. Been there, done that. Een soort veilig warm bad waarop je steeds weer terugvalt. Wat jouw ziel in dit leven wil leren kun je aflezen aan de hand van jouw North Node, (je birthchart is een kaart van het karakter dat jouw ziel gekozen heeft om de juiste ervaringen in dit leven aan te trekken voor optimale groei) je eindpunt. Dit is nieuwe, onbekende energie. Have NOT been here have NOT done that. But you wanna...

In dit leven zul jij dus keer op keer situaties meemaken die jou wijzen op jouw North Node. Die jou de mogelijkheid geven tot groei. Het enige wat jij hoeft te doen is deze aangrijpen. Klinkt simpel, is het niet. Want dit zijn dus situaties, uitdagingen, obstakels waarvan jij denkt: Ja daaag! Zo ben ik niet! Zo doe en wil ik het niet! Want dit is nieuw..dus eng.. Maar jij weet ook: the magic happens outside of your comfort zone. 

Ik noem niet voor niets zo specifiek dat de North en South Node het begin- en eindpunt van een as zijn.  Het gaat in het leven dus om het proces van dit ene punt naar het andere. Het doel is niet: je South Node achter je laten en je North Node worden. Het doel is: de energie die voor jou bekend is en die je meedraagt vanuit je South Node, op een gezonde manier inzetten in dit leven aangevuld met de nieuwe onbekende energie van jouw North Node.

Je North en South Node kunnen jou dus helpen bij het beantwoorden van vragen als: waarom ben ik hier, wat is mijn doel in dit leven, wat is mijn pad, welke lessen zal ik over en over gepresenteerd krijgen in dit leven en waar komt mijn ziel energetisch gezien vandaan?

Je weet wel, de luchtigere vragen des levens ;)

 

Binnenkort schrijf ik een blogje over de betekenis van de Nodes in alle verschillende Sterrenbeelden. Stay tuned!