PAULINE GILS Astroloog te Groningen | Download nu de E-guide ‘Moderne Astrologie'

Retrograde planeten

Alle planeten behalve de zon en maan gaan om de zoveel tijd in ‘retrograden’. Zo ook Mercurius, de planeet van de communicatie en ook Venus, de planeet van liefde, geld, eigenwaarde.

Heb je weleens in een trein gezeten die door een andere trein werd ingehaald? Dan ken je vast het gekke gevoel dat jouw trein achteruit leek te rijden toen je naar de sneller rijdende trein keek. Dat, maar dan andersom, vindt soms plaats in het universum tussen de aarde en één van de andere planeten. In de astrologie is daar een term voor: retrograde.
Bijvoorbeeld Mercurius: Mercurius draait met enorme snelheid om de zon. 3 keer per jaar gebeurt er iets bijzonders: de aarde haalt Mercurius als het ware in, waardoor het lijkt alsof Mercurius achteruit in plaats van vooruit gaat. Dit duurt 3 weken, daarna lijkt Mercurius weer vooruit te gaan. Lijkt, want het is dus optisch bedrog. Denk maar aan het voorbeeld van de trein. ⠀

‘Ik ben in de war. Ik weet niet wat ik moet doen.’
Een gevoel dat we allemaal kennen. Vaak verzanden we dan in frustratie en doen er alles aan dit gevoel van verwarring tegen te gaan. En dat snap ik maar al te goed. Maar wat als ik je zou vertellen dat de verwarring die je voelt een noodzakelijke stap is in je groei en evolutie.⁣⁣ We leven in een dualistisch universum, wat betekent dat we het allemaal moeten ervaren. Geen licht zonder duister. Om het ene te weten, moeten we ook het andere ervaren. Zo leren we het volledige spectrum aan ervaringen, emoties en gevoelens hier op aarde kennen.


Verwarring is een uitnodiging om een situatie of gevoel anders te bekijken. (Dat is de reden waarom retrogrades zo mooi zijn. Niet eng!) Verwarring ontstaat wanneer we worden geconfronteerd met keuzes die er zijn om ons open te stellen. In die verwarring leren we opnieuw onderzoeken, we zitten stil, we denken na, we evalueren opnieuw waar we zijn geweest en waar we naartoe gaan. ⁣⁣ Je ‘moet’ soms wat verwarring ervaren om naar een nieuw niveau van bewustzijn te kunnen komen.


The key is om niet vooruit te willen maar jezelf toe te staan gewoon ‘te zijn’ in die ruimte van verwarring. ‘Cause clarity is just around the corner. Trust me.