PAULINE GILS Astroloog te Groningen | Download nu de E-guide ‘Moderne Astrologie'

MARS RETROGRADE

Mars Retrograde

 

September is een equinox maand; de zon verandert van halfrond. Het noordelijk halfrond begint aan de herfst en het zuidelijk halfrond gaat de lente in. Terwijl de zon over de evenaar schuift, verschuift hij op 23 september ook naar 1 van de 4 kardinale tekens: Weegschaal. De andere 3 kardinale tekens zijn Kreeft, Steenbok en Ram. 6 maanden later heb je dus de zonnewende overgang,  gemarkeerd door Steenbok en Kreeft. Winter, zomer. De zon staat in Kreeft op zijn hoogste punt aan het noordelijk halfrond en in Steenbok wanneer hij op zijn laagstmogelijke punt in het zuidelijk halfrond staat. 

Het begin van de zon in 1 van deze 4 kardinale tekens is dus ook altijd het begin van een seizoen. En in de astrologie ook steeds het begin van een nieuw hoofdstuk van het leven. 

En wat gebeurt er voor ons in dit nieuwe seizoen gemarkeerd door Weegschaal? We dealen met een Retrograde. Mars Retrograde. En Mars is een planeet die niet vaak in Retrograde gaat, het minst vaak van alle planeten: ongeveer iedere twee jaar. 

Mars die Retrograde gaat, wat betekent dat? Bij de baan die de aarde en Mars beide maken, heeft de aarde zogezegd de binnenbocht en beweegt sneller dan Mars - zo veel sneller zelfs dat ze twee rondes maakt in ongeveer evenveel tijd als Mars nodig heeft om één keer rond te gaan. Ongeveer elke 26 maanden komt de aarde dus van achteren omhoog en haalt Mars in. Dan krijg je dus het effect van een rijdende trein inhalen. Het lijkt nu alsof Mars achteruit gaat: Retrograden. 

 

 

 

Mars staat deze Retrograde in zijn homebase: Ram. En blijft deze Retrograde ook in Ram staan. 65 dagen lang. Een lange Retrograde dus. Om te begrijpen wat deze Retrograde voor ons of voor jou specifieke gaat betekenen, moet je eerst goed begrijpen waar de planeet astrologisch gezien voor staat. En vervolgens het belangrijkste: waar in jouw birthchart heb jij Ram staan? In welk Huis? En welke planeten heb jij daar staan? 

Mars, de clichés: agressie, zoals gister uitgelegd seksualiteit, vechten, energie, actie. Uiteraard zijn dit dingen die bij Mars horen. Maar laten wie iets verder kijken dan dat:

Beeld je in, je bent 103, ligt op je sterfbed en overdenkt je leven. En je denkt aan ‘ik wou dat ik de moed had gehad om.. ik wou dat ik gegaan was voor..’ Mars gaat over making shit happen! Je wil uiten en hier actie op ondernemen. Initiëren, om het leven echt te ‘doen’. En is het niet zo dat we in die zin zo vaak zoveel laten liggen? Zo vaak NIET gaan voor wat we echt willen. GEEN actie ondernemen op onze verlangens. Zo vaak ons iets in de weg laten staan. Terwijl deze energie, deze Mars energie juist zo belangrijk is voor ons welzijn. Deze energie moet gebruikt en geleid worden. En exact DAT is wat een Mars Retrograde ons wil leren. Mars energie, geruled door Ram, is soms letterlijk een Ram in een porseleinkast. All over the place. Boem bats gaan. En deze energie moet dus juist met veel zorgvuldigheid in goede banen geleid worden. En deze Retrograde geeft ons de kans om deze energie te focussen en te richten op een levensgebied of onderwerp waar het daadwerkelijk nuttig en constructief is. Daar waar het de behoefte van het uiten van jouw wil vervult. Daar waar hij het tot uiting laten komen van jouw passies door middel van actie positief kan ondersteunen. 

 

Mars Retrograde wil ons ons laten terugtrekken. Re-trograde. Re-vise. Re-evaluate. Re-vision. Zodat we onze Mars energie met veel meer opzet en doelgerichte focus kunnen gaan gebruiken. En kan dit frustrerend voelen? Ja zeker. Het gevoel van een wild paard zijn en aan de teugels teruggetrokken worden en vastgehouden op de plaats, kan behoorlijk vervelend voelen. Maar asjeblieft, focus niet op het negatieve. Focus niet op alle ‘Omg Retrograde’ onzin hier op insta. Focus op de prachtige waardevolle lessen die deze periode gaat geven. Namelijk: onze persoonlijke vorm van constructieve terughoudendheid leren. Onze persoonlijke wijze van onze passies en drive kanaliseren. Ons vuur herstructureren om er 1 grote solide fireball van te maken in plaats van losse vonkjes. Zodat we een fireball aan constructieve en positieve actiefocus hebben om in te gaan zetten wanneer deze Retrograde weer voorbij is. 

 

Heb je dus nu een fantastisch nieuw plan, een onderneming, iets waar je dolgraag NU actie op wil ondernemen, laat je dan zeker niet tegenhouden, als in ga niet alles afzeggen en op de bank zitten. Zeker niet. Maar gebruik deze Retrograde vooral je energie om te focussen op: wat in mijzelf, in mijn kracht, mijn moed, mijn willpower kan ik aanscherpen, kan ik herfocussen. Wat in mij heeft versterking nodig om straks wanneer deze Retrograde voorbij is, bij te dragen aan een verbeterde versie van het daadwerkelijk efficiënt en succesvol uitrollen van deze plannen. Zodat je dan volledig ready to go bent en in deze retrograde alles in jezelf op orde hebt gekregen. 

 

Denk aan de boksers in de ring. De bokser die in de hoek van de ring hangt. In zijn oor praten zijn trainers met hem. Die trainers en die stem en adviezen, dat is Mars Retrograde. Is deze bokser aan het chillen, relaxen en niets doen? Is hij uit het veld geslagen of gestopt met de wedstrijd? Nee zeker niet. Hij neemt enkel de tijd om zijn strategie te overdenken en waar nodig te herzien. Hij weet dat nu doorgaan en doorslaan zonder te stoppen en herzien, niet gaat leiden tot de overwinning.